dinsdag, maart 09, 2010

Ruis [Artikel 4]

Soms ben je met iemand aan het telefoneren. Je verstaat de helft van wat diegene zegt niet omdat je op de achtergrond keiharde heavy metal muziek hoort. Die keiharde muziek is een communicatieve ruis, een ruis bij communicatie. Dit geldt ook bij lichaamstaal, als iemand je iets probeert duidelijk te maken terwijl je wordt afgeleid. Wat is nou precies een ruis en zijn er verschillende soorten te onderscheiden?

Algemene betekenis
Alles wat de communicatie kan storen wordt communicatieve ruis genoemd. Dus wanneer je een signaal wil opvangen, maar je vangt meerdere signalen op. Eigenlijk wil je maar één van die signalen opvangen.
Er zijn 2 soorten ruis, interne ruis en externe ruis. Wat is het verschil daar tussen?

Interne ruis
Interne ruis heeft met jezelf te maken. Of je wel goed oplet op welk signaal je ontvangt, of je het wel begrijpt. Stel dat je heel goed kan luisteren zonder dat je wordt afgeleidt naar een documentaire over neurologie en je alle signalen opvangt, kan je er nog niks van snappen omdat je niet voldoende voorkennis hebt.

Externe ruis
Externe ruis is een veel meer voorkomende ruis. Zoals in de intro beschreven staat, die muziek die ervoor zorgt dat je de ander niet verstaat is een vorm van externe ruis. De meeste ruizen zijn extern, ook in een klaslokaal als de leraar iets wil uitleggen en er zijn leerlingen die blijven doorpraten kunnen andere leerlingen niet goed luisteren. In dit klaslokaal kan ook interne ruis voorkomen, als degene die niet goed kunnen luisteren ook met hun gedachten ergens anders zijn.

Intentionele en non-intentionele ruis
Expres of per ongelijk? Dat is het verschil tussen intentionele en non-intentionele ruis. Wanneer iemand ziet dat jij probeert te bellen en opeens keihard een liedje uit de top 40 begint uit te schreeuwen, is dit opzettelijk, en dus intentioneel. Wanneer een leraar van een hoge school voor het eerst kleine kinderen iets moet vertellen en hij gebruikt te veel moeilijke woorden, zullen de kinderen het niet begrijpen, maar de leraar deed het (hopelijk) niet expres.

Nu je ziet welke ruizen er zijn, kun je daar op letten en kan je ze benoemen. En vanaf nu niet meer zoveel intentionele ruizen veroorzaken, dat zal je omgeving fijn vinden.

10 opmerkingen:

J.W. zei

Goed verhaal, dat inzicht geeft in ons bewuste en onbewuste handelen.
Met een mooi plaatje erbij. Maar is er een verband? Misschien toch; ik heb nogal vaak intentioneel staan ruisen.

J.W. zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
john zei

Interessant artikel.
Maar zijn de plaatjes geen intentionele externe ruis?

ellen zei

ha john! jij doet wel heel erg je best om de 25.000ste te worden! alweer van de partij??? graag een foto bij je dingetje, zodat we nog weten hoe je er uit ziet, of iets anders, in ieder geval niet zo een dom plaatje, zelfs opa heeft een plaatje, anders kom je zowiezo niet in aanmerking voor een prijs, je moet je identiteit bekend maken
hub: bekend verhaal voor mij, maar ..voor sommige mensen een zeer belangrijke factor in hun leven, goed dat het eens uitgewerkt is!

J.W. zei

Dank John. Extern inderdaad, anders zou je in je broek staan te ruisen.

hub zei

@ ellen: volgens mij is het sowieso, en niet zowiezo....
dat je dat niet weet!

ellen coumans zei

beste hubbuh

je mag best op alle slakken zout gaan leggen, maar..dan hebt u aan mij der verkeerde..
even vandale chkecken (dat jij dat niet weet!)voor u zulke gevaarlijke uitspraken doen en..bent u bereid alle kritiek mijnerzijds te gaan incasseren over uw taalgebruik? (even goed nadenken voordaat u dit bevestigend gaat beantwoorden..)

J.W. zei

Ja Hub, je ziet dat opvoeden een continu proces is. Sowieso.

hub zei

Ja ik hoopten dat zei dat nu wel weette. Maar best handig als ze het niet weedt, kan ik konstant fouten blijven maken!

ellen coumans zei

fouten is weer vaut geschrevn hoor! haha sowieso, die oop!!