woensdag, november 10, 2010

Slimme foetus

Als we in de biologielessen filmpjes over de foetus bekeken, vond ik het altijd bijzonder dat ze zo 'menselijk' waren. De hersenen van een foetus zijn nog maar net gemaakt en hebben het blijkbaar al gelijk druk met het maken van menselijke vormen. Het blijkt nu dat de hersenen nóg meer aankunnen: onderzoek heeft 3 nieuwe leerprocessen ontdekt, die laten zien dat de foetus nog wel wat meer ontwikkelt dan alleen die vormen.

Volgens het eerste (Britse) onderzoek ontwikkelt de foetus door veel testosteron een deel in de hersenen wat na de geboorte zal zorgen voor meer interesse en talent voor nieuwe technologie. Het testosteron-gehalte wordt onder andere verhoogd als iemand wint met een sport of testosteron-pillen inneemt.

Het tweede onderzoek (Italië) liet zien dat tweelingen al voor de geboorte socialer worden. Al vrij snel reageren ze op elkaar: ze reiken hun handjes naar elkaar uit en proberen aan elkaar te voelen. De onderzoekers beweren zelfs dat ze extra voorzichtig zijn als ze het gezicht en de ogen van de ander aanraken! Geen zorgen als je geen tweelingbroer of -zus hebt, want baby's proberen al een paar uur naar de geboorte hetzelfde te doen bij andere mensen.

Het laatste onderzoek is niet zo nieuw. Uit dit onderzoek blijkt dat een foetus de voeding kan horen(trillingen) en proeven(opgeloste stoffen zoals kruiden) door het vruchtwater. De hersenen kunnen nu al een smaak en geluid opslaan voordat je geboren bent. Sommige mensen beweren dat het goed is om tegen je baby te praten of bijvoorbeeld klassieke muziek te luisteren.

Het eerste onderzoek kan de economie misschien wel verbeteren, zou het niet goed zijn om zwangere vrouwen wat van die testosteron-pilletjes te geven? Helaas zal dit lang duren om te onderzoeken, omdat die baby's natuurlijk nog niet geïnteresseerd zijn in nieuwe iPod's of iets kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de technologie. Het laatste onderzoek is vooral handig als je als moeder wil weten hoe je je kind al voor de geboorte (goed) kan beïnvloeden. Waar de onderzoeken ook over gaan, ik blijf het interessant vinden in welke mate je een foetus al kan beïnvloeden. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat de hersenen die nog maar zo kort geleden gemaakt zijn al zoveel informatie kunnen opslaan en verwerken.

5 opmerkingen:

drtrppr zei

Aanleg voor nieuwe techniek was ook nieuw voor me. Of dat altijd goed voor de economie is, is misschien wat kort door de bocht. Daarom testosteron toe te dienen is niet zo'n goed idee hoor, dan krijg je alleen maar jongens, en dat is weer niet goed voor ons voortbestaan/economie.

drtrppr zei

Oh ja, als je nog eens iets ziet van meneer Swaab, moet je ook maar eens lezen. Bekende nederlandse hersenonderzoeker, hij toont aan dat je aan de hersenen kunt zien waar je aanleg voor hebt (bv. het homokwabje).

Lieske zei

het geslacht van het kind is toch al bepaald bij samensmelting? we krijgen wel wat sportievere meisjes denk ik ja...

ellen coumans zei

ook met snorren??

J.W. zei

Dus: winnen met sport---> testosteron aanmaak---> meer interesse in technologie?
Dan had ik kennelijk altijd voldoende testosteron om te propageren dat je vooral moest sporten.
Maar hoe zit 't nu met de verliezers?
Toch Swaab er maar weer eens op naslaan.