donderdag, maart 24, 2011

Een goede keus

Keuzes maken is zeker niet mijn sterkste punt. Goed nieuws voor mij en mijn mede slecht-in-keuze-makers, er is nieuw onderzoek gedaan naar "krachtig kiezen" aan de Universiteit van Amsterdam. Het bleek dat het in sommige gevallen heel handig kan zijn om er een nachtje over te slapen.

Tijdens het onderzoek werden er twee verschillende groepen van proefpersonen gevormd: de 'denkers' en de 'puzzelaars'. Beide groepen kregen een keuze, waarna de eerste groep erover na mocht denken en de tweede groep zo snel mogelijk een puzzel moest maken. Hierdoor zouden deze proefpersonen minder aan de keuze denken. Hier viel iets op: bij ingewikkeldere keuzes konden de 'puzzelaars' betere beslissingen maken. De onderzoekers definieerden twee manieren van denken: bewust en onbewust. Terwijl de 'puzzelaars' aan het puzzelen waren, was het onbewuste deel van de hersenen de keuze actief aan het verwerken. Dit deel is veel krachtiger: onze zintuigen kunnen elf miljoen bits per seconde verwerken,m aar het bewuste deel kan er maar vijftig per seconde aan. Bovendien kan het bewuste deel maar over één ding tegelijk nadenken. Ze nemen vaak niet alles in zich op, waardoor ze ook veel consequenties van een keuze overslaan als het kiezen ingewikkelder wordt. Ten slotte kan het onbewuste deel beter bepalen welke eigenschappen van belang zijn. Het neemt sowieso emotionele argumenten mee, die het bewuste deel vaker overslaat.
Het 'bewuste' kiezen zou dus toepasbaar zijn voor makkelijkere keuzes, het 'onbewuste' juist voor ingewikkeldere keuzes. Een grappig onderzoek waar deze twee manieren zijn toegepast, is één bij de Bijenkorf en Ikea. De Bijenkorf werden de producten als simpel gezien, bij de Ikea als complex. Bij de Bijenkorf bleken de bewuste denkers later tevredener over hun product te zijn dan de onbewuste denken, bij de Ikea was dat andersom. Dit bevestigde dus het onderzoek over het bewuste en onbewuste denken.

Omdat dit onderzoek toepasbaar is in het echte leven, is dit een nuttig onderzoek. Je kunt nu bedenken op welke manier je het beste kunt beslissen. Er is alleen één probleem: het is heel moeilijk om onbewust een keuze te maken als het over iets belangrijks gaat. Hoe kun je jezelf dan verplichten er niet bewust over na te denken? Ik zou dat heel moeilijk vinden, het gaat dan juist om belangrijke beslissingen. Laat het me weten als het je is gelukt!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat kan je niet. Maar je kan wel wachten met (dus bewust) kiezen totdat je voelt dat je het weet, want dan heeft het onbewuste z'n werk gedaan! (Sprak de onbewuste denker die toch heel vaak ook bewust probeert te (be)denken/redeneren. :)
Gr. CadIJ_Martin

ellen coumans zei

help..ik haak even af...volgens mij ben je niet meer zo ziek, als je zo een ingewikkelde verhaaltjes op kan schrijven

ellen coumans zei

Ik ben ook een echte denker en maak niet gemakkelijk keuzes. Toch ben ik nog erg tevreden met mijn Ikea mubilair! :)

Het gaat ook nog om de tijd die het nadenken kost, als je bijna wordt aangereden kun je maar beter niet nadenken over de voor en nadelen van het naar links uitwijken of het naar rechts uitwijken...

Hub zei

De laatste ellen coumansreactie is van mij. Sinds wanneer loggen wij in op ons Googleaccount op andermans computer?

drtrppr zei

Onbewust denken is heel makkelijk, dat doe je als je slaapt. Wat niet staat gemeld is dat je als je moeilijke beslissing moet nemen, zoveel mogelijk 'data' moet verzamelen (dus veel lezen/praten over zowel de voor- en nadelen van keuze etc.), daar niets mee doen, lekker gaan slapen, en met een beetje mazzel weet je bij het opstaan wat je moet kiezen. Weet je het nog niet, weer wachten tot na het slapen. Nu weten je waarom ik altijd zo veel moet slapen ....

J.W. zei

Ha Lieske, I'm with you. Reeds vaker heb ik uit eigen ervaring mogen verkondigen dat een tijdje verstand op nul goede diensten kan bewijzen, Ja, hoe doe je dat, vraagt Ellen dan. LP gaat kettingen maken en ik kom helemaal tot rust als ik een tijdje aan mijn plakboeken werk. Onnozel gedoe (behalve die kettinngen dan) en dus kan het brein lekker freewheelen.
Maar: stop wel op tijd, anders zouden er wel eens oplossingen kunnen komen voor problemen waar je nog helemaal niet aan toe bent.

ellen coumans zei

denk ik het eindelijk te snappen, zegt hub dat het niet klopt, omdat hij blij is met de ikea! misschien komt dat omdat hij (onbewust) niet weet dat hij een onbewuste denker is

haha, die doortrapper, eindelijk een smoes gevonden om te 'mogen' slapen

maar ...de doortrapper had ook pas gelezen dat je het troebele water uit moest laten zakken tot het helder was...