zondag, juni 03, 2012

Ideale Combinatie

Na de vorige ontdekking van de muzikale site grooveshark.com, ben ik nu weer tot een ontdekking gekomen. In hoeverre het praktisch is, zal nog moeten blijken. Maar het idee klinkt goed: muziek en beleggen in één. Als ik er al aan denk word ik al high.

Of het echt bestaat is nog maar de vraag. Of ik heb het gelezen, of ik dacht het gelezen te hebben en heb het dus eigenlijk zelf verzonnen. Het is niet dat mijn begrijpend lezen zó betreurswaardig is, want de tekst was namelijk in het Spaans. Tijdens het examen Spaans nota bene. De toets ging niet echt lekker, dus durf ik niet te zeggen of het idee al gerealiseerd is. Maar laat ik het zo vertellen zoals ik het denk gelezen te hebben.

Er was een Engelse jongenman die een nieuwe manier had ontwikkeld om muziek te promoten en tot succes te brengen. Hij noemde de strategie zelf crowdsourcing. Hij opende sites waar mensen geld konden doneren als ze iets in de muziek zagen, die op de site door nog onbekende artiesten werd gespeeld. Zo waren de artiesten in staat om met gedoneerd geld een plaat te maken, en wanneer deze goed liep, had je dus als donateur een aandeel van de winst. Op deze manier zouden de grote platenmaatschappijen niet alles in de handen hebben en niet weg kunnen komen door rotzooi op de markt te brengen, omdat er geen concurrentie is.

Zover mijn Spaanse vertaling. Helaas is het idee dus al waarschijnlijk uitgewerkt. Aan de ene kant is het jammer dat ik dat niet was, maar aan de andere kant zou ik er graag aan mee doen: niet investeren in aandelen op basis van grafieken, maar investeren in muziek op basis van muzikale smaak. Maar dan gaat het niet langer om wat je zelf leuk vindt; het gaat erom wat de crowd leuk vindt.

2 opmerkingen:

J.W. zei

Hub, crowd sourcing ofwel via de massa fondsen genereren is weliswaar geen erg oude methode, maar toch ook niet helemaal nieuw. Zelf heb ik het twee jaar geleden voor het eerst gehoord, dacht ik.
Doe gewoon een oproep aan je fans om geld te storten voor een cd van jezelf. Een stuk of wat fans heb je in elk geval, dus wie weet...

ellen coumans zei

maar jij bent ook maar een mens, dus..als JIJ het leuk vindt, zijn er vast ook andere mensen die het leuk vinden, lijkt me een leuk initiatief, dus..give it a try (ik kan echt niets Spaans verzinnen om dat duidelijk te maken..) O ben je inderdaad nie afhankelijk van 1 persoon (die er inderdaad misschien niet eens 'kijk' op heeft..)
het is niet bertreurswaardig maar..betreurenswaardig..