woensdag, augustus 22, 2012

halfvol-wassen


18 en volwassen? Tussen mijn leeftijdsgenoten is dat nog niet te merken. Ik zou eerder, net als wetenschappers beweren, zeggen dat je volwassen bent op je 21ste, , want dan zijn ook je hersenen volledig ontwikkeld. Maar ik heb zelfs levend bewijs dat je op je 22ste nog niet volwassen bent. Wat is überhaupt volwassenheid? Ontwikkeling blijft het hele leven lang doorgaan. Wikipedia houdt het op het zelfstandig kunnen handelen, dus zonder hulp van anderen. Een gekke definitie die mij doet denken aan de definitie van de intelligente robots. maar ik denk dat Wikipedia op het feit doelt dat je na je 18e verjaardag zelfstandig je eigen verzekering moet afsluiten en overal je eigen handtekening onder moet zetten.

Je kunt je 18e verjaardag ook als volgt zien: het is de dag waarop je niet langer buiten de Gall&Gall op je vrienden moet wachten wanneer die binnen sterke drank kopen. Je hoeft niet langer maar 60 km/u te rijden, maar kunt je autorijbewijs halen en de scooter verkopen of voor kleine ritjes bewaren Ook ga je onderdeel uitmaken van de misschien wel 10 miljoen mensen die mogen stemmen. En het is natuurlijk leuk om jezelf volwassen te mogen noemen. Maar in de loop der tijd ben ik van mening geworden dat vrij weinig mensen eigenlijk volwassen zijn.

Vroeger als kinderen om mij heen ruzie maakte om kleine dingen, kon ik dat begrijpen. Het waren nog kinderen. Wanneer kinderen ouder worden en hun gedrag daar niet op aan te lijken passen, wordt ze wel eens verteld dat ze volwassen moeten worden. “Grow up!” zeggen de Engelsen, waarmee duidelijk wordt dat volwassenen al zo gegroeid moeten zijn in hun geduld, begrip en tolerantie dat ze niet meer kinderachtig handelen. Daarom vond ik het vroeger altijd zo raar als volwassenen ruzie hadden. Hoe kan dat nou, een probleem zouden zij toch samen volwassenen kunnen uitpraten?

Opmerkelijk is ook het overeenkomende vermaak van kinderen en volwassenen. Spelletjes alleen voor kinderen? Niet dus. Bij de studievoorlichting van game management & design werd verteld dat de gemiddelde leeftijd van gamers in de 30 jaar ligt. De gemíddelde leeftijd, dus met al “die jeugd van tegenwoordig” die niet achter de Xbox weg te krijgen is, moeten er heel wat oudjes Angry Birds spelen om die leeftijd te compenseren. Ik veronderstelde tijdens de voorlichting het volgende:
De leeftijd van gamers zou zo hoog zijn omdat tijdens het onderzoek naar de leeftijd werd gevraagd van de gamekoper. Dit zijn natuurlijk allemaal ouders die een spel voor hun kind kopen. Maar de voorlichter overtuigde mij ervan dat het onderzochte resultaat daadwerkelijk de leeftijd van de gamers zelf betrof. Sorry volwassenen, ik heb geprobeerd om het beeld te redden dat jullie, niet net als kinderen, gamen.

Eerst dacht ik dus dat die ruziënde kinderen slechts kleine volwassenen waren die nog ervaring moesten opdoen om later verstandig te kunnen zijn en in vrede te leven. Maar kinderen zijn geen kleine volwassenen, volwassenen zijn grote kinderen. Mannen juichen nog steeds als kleine jochies voor hun voetbalclub, alleen nu met een zwaardere stem. Vrouwen willen nog steeds prinses zijn, alleen nu met minder roze.


“Volwassenheid kent geen leeftijd. Iedereen wordt ouder maar niet iedereen wordt volwassen.”
Toch is het handig om een leeftijd in te stellen waarbij mensen zelfstandig dingen kunnen regelen in plaats van op het moment te moeten wachten wanneer ze volwassen zijn. Anders kan het soms wel even duren voordat mensen zich kunnen verzekeren.


3 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Wat gedoe met de lay-out, maar ik krijg de plaatjes niet netjes. James is natuurlijk Djones, en ik had een mooie cycle of life gevonden met immature adults erin, maar dat bleek over 1-of-ander insect te gaan.

ellen coumans zei

zoooo schattig!! ik wil prinses zijn en...roze!! oeps..klinkt vast niet erg volwassen..en ik ben toch echt uitgewassen..ondanks dat ik misschien kleinderder ben dan een niet-volwassen..

J.W. zei

Hub, leer van mij dat, hoe belangrijk je het op enig moment, zo rond je 18e dus, vindt om volwassen te zijn, of wat je daarvoor wilt laten doorgaan, het zo nu en dan, soms zelfs vaak, geweldig is om gewoon jeugdig speels te blijven.
Toegegeven, het is een hele volwassen zin, die natuurlijk best onvolwassener, dus leuker had gekund.