vrijdag, september 28, 2012

Tja, het moest er dan toch maar eens een keertje van komen...... een verslagje van ons kortstondig verblijf in Zwitserland en Oostenrijk......

Voordat mensen zich gaan verheugen op tientallen pagina's met onderhoudende teksten en professionele foto's: ik heb mijn best gedaan om zo kort en bondig mogelijk de tekstuele en visuele impressies weer te geven (zoals het een goed manager betaamt?); gezien het vele beeldmateriaal (meer dan 800 foto's) en de vele herinneringen, anekdotes en belevenissen is dit slechts een minieme weergave van de realiteit. Mocht iemand geïnteresseerd zijn in een volledig programma waarbij alle foto's van een vakkundig commentaar worden voorzien, dan zal de Gielkens BV heel graag haar beide directeuren vrijmaken om een dergelijk dagvullend en onderhoudend programma tegen een marktconform tarief aan te bieden.....

Hoe zijn we zo op het idee gekomen? Na vele jaren van "zonvakanties" werd nu (mede met veel dank aan Jo en Tilly, waarover later meer) gekozen voor een vakantie "in de bergen". "Dan gaan de mannen vanzelf een stukje klimmen en hebben de vrouwen alle tijd en faciliteit voor zichzelf" is waarschijnlijk de beweegreden geweest van het Feministisch Front. Maar misschien dat ook de beperkte kofferruimte bij Ryan Air een rol heeft gespeeld, want de 7-seater was tot de nok toe gevuld met bagage (en enkele inzittenden).
Nadat we onderweg al snel tot de conclusie kwamen dat onze route naar Zwitserland toch echt 30 kilometer over Oostenrijks grondgebied liep (en ons "visum" voor Oostenrijk pas 5 dagen later geldig zou worden) namen we toch alle risico's (zoals we dat ook de rest van onze vakantie hebben gedaan!) en trokken we over vijandig gebied zonder de benodigde credentials. We moeten vooral maar hopen dat al die camera's die we onderweg tegenkwamen ook "met vakantie waren", want anders wordt ons vakantiebudget alsnog na afloop met tientallen procenten overschreden.

Volgens een zorgvuldig uitgestippelde route en planning ("jongens, wij dames hebben honger, zullen we hier maar ergens stoppen en iets gaan eten?") besloten we om een eerste tussenstop in Zwitserland te maken, waarbij we al snel tot de conclusie kwamen dat de valutakoers van de Zwitserse Frank waarschijnlijk iets van "één op drie" was. Dat wil zeggen: de prijzen zoals wij die in Nederland gewend zijn mag je ongeveer met een factor 3 vermenigvuldigen, dan weet je wat je daarvoor in Zwitserland betaalt. Met een koers van ongeveer 85 eurocent per Frank weet je dus wat een verblijf in Zwitserland zo ongeveer kost..... Maar aan de andere kant was het uitzicht in Zwitserland ook echt "onbetaalbaar" (nou ja, het verzachtte de pijn van de Zwitserse prijzen):
















Tja, bij zo'n geweldig landschap zorg je er dan maar voor, dat je gewoon iets minder eet, zodat je voldoende budget hebt om de overige dagen van het geplande verblijf in Zwitserland nog (financieel) van voedsel te kunnen voorzien. By the way: voor de mensen die echt van plan zijn om flink af te vallen is Zwitserland ook een aanrader.........
(mij is het in ieder geval gelukt om daar enkele kilo's achter te laten).
Alle gekheid op een stokje: als je de prijzen even vergeet (of als je voldoende budget hebt!) is er verder geen enkele reden om NIET naar Zwitserland te gaan, want het land is prima onderhouden en superschoon, de natuur is prachtig, de mensen zijn heel vriendelijk en..... wat ik verder ook maar kan verzinnen: alles was er verder prima in orde!
Op onze locatie in Flims aangekomen (waar overigens ook alles prima in orde was: dubbele badkamers met dubbele separate WC's (bij mijn aanwezigheid kan dat door anderen als zeer prettig worden ervaren!) besloten we al snel om "met zijn allen" een stevige wandeling te maken (dag 2): de lokale wandeling langs de 4 meren. Omdat het uitzicht adembenemend was, het gezelschap prima en het weer uitmuntend, leverde deze eerste echte vakantiedag een referentiekader op, dat op de overige dagen moeilijk te verbeteren was. En toch........ maar dat lezen jullie wel verderop!


En hoewel er - zoals al eerder gemeld - nog een paar honderd spetterende foto's van Zwitserland zijn ga ik die hier niet meer opnemen, want ik wil ook nog enige aandacht aan Oostenrijk besteden!
Maar niet voordat ik gemeld heb, dat Jo en ik nog een wandelingetje hebben gemaakt waar we nog lang aan terug zullen denken! Jo? Wie is Jo? Och ja, dat zou ik jullie nog vertellen. Omdat ik zo nodig zo'n grote mond moest hebben en persé (??) een vakantie in de bergen wilde hebben in plaats van lekker luieren aan het strand, had Bea als tegenprestatie verzonnen dat Jo en Tilly mee moesten: Jo was zo mogelijk nog fanatieker in het beklimmen van bergen dan Jos en Tilly had ongeveer dezelfde interesses als Bea (niet bergbeklimmen, maar zwemmen, sauna, etc). Dus...... deze vakantie zou ik veel met Jo de bergen intrekken en de dames zorgden dan wel voor een alternatief vrouwenprogramma. Zo ook op een zonnige dag in Zwitserland: we wilden eens uitzoeken of er ergens een goed wandelpad was als alternatief voor de skilift. En omdat we al binnen anderhalf uur bij het eerste bergstation van de skilift waren aanbeland, trokken we enthousiast ten strijde naar station 2. Daar aangekomen zouden we eigenlijk (conform planning en conform afspraak) weer teruglopen naar het dal, maar........ de bergtop zag er zo verleidelijk uit, dat Jo toch nog even wilde doorklimmen naar de top. Een prachtige wandeling met bijna dezelfde stijging als het totale voorgaande traject, maar dan in ongeveer de helft van de afstand. Oftewel...... loodzwaar (ik snap niet dat ze dat nog VAKANTIE noemen....). De wandeling was bijzonder "mannelijk", maar eenmaal boven was het uitzicht onwerelds, fantastisch, hemels. En dat gevoel hadden we ook toen we daar samen op het hoogste topje van de berg stonden, neerkeken op alle andere bergreuzen en erg dicht bij onze lieve heer stonden. En omdat we alle twee erg stoer waren (of erg koppig?) hebben we de hele terugweg ook gelopen (in plaats van de skilift te nemen), dus 7 uur later kwamen wij moe maar voldaan weer op ons vakantie adres binnenvallen.

Na 5 dagen Zwitserland (d.w.z. 1 reisdag en 4 vakantiedagen) wilden wij volgens dezelfde formule ook nog 5 dagen in Oostenrijk verblijven. En hoe schitterend Zwitserland ook was, Oostenrijk was - wat we vooraf onmogelijk hadden geacht - nog mooier! We verbleven in een prachtig bergdorp in een hotel, waar Sisi niet alleen in de film, maar ook "in het eggie" regelmatig verbleef (een echt keizerlijk verblijf; ook hier zijn meerdere foto's van gemaakt). En vanuit dat hotel werden er natuurlijk weer prachtige wandelingen gemaakt richting hooggebergte. Alleen hadden we ons (Zwitserse) lesje geleerd en gingen we met de skilift naar boven, want het hoogste puntje van de Oostenrijkse bergen was natuurlijk te voet in één dag niet te bereiken. Dus met de lift naar het hoogste puntje van Zwitserland, met de bedoeling om "op hoogte" een mooie rondwandeling met de dames te maken (er was een "plateau op niveau"), maar eenmaal daar aangekomen was de temperatuur zo laag, de sneeuw zo glad of de zin van de dames zo beneden het vriespunt, dat de dames al snel besloten om deze wandeling NIET te maken en met de lift (minimaal) één niveau verder af te dalen (waar de temperatuur minimaal 8 graden bedroeg in plaats van -4 en lager). Dus nadat we enkele foto's op niveau hadden geschoten verdwenen de dames alweer snel richting zeeniveau en begonnen de mannen dapper aan de afdaling van de berg van bijna 3000 meter naar beneden. En een complete werkdag later kwamen 2 vijftig plussers moe maar voldaan (want we hadden toch maar weer mooi bewezen dat we echte mannen waren) in het Sisi hotel binnen strompelen om van een keizerlijke maaltijd te genieten: in dit kasteel bestelden we het duurste gerecht van het menu en met drank en dessert waren we minder dan 120 euro kwijt voor 4 personen. Terwijl we in Zwitserland voor de 4 goedkoopste pizza's al 60 euro hadden moeten betalen. Kortom: dit hotel, de ambiance, de enorme vleesschotels en de prijsstelling beviel ons zo goed, dat we niet meer uit het restaurant van dit hotel waren weg te slaan!

De dagen daarna moesten we natuurlijk ook nog enkele "sociale uitjes" maken (dus naast al die mannelijke, ruige wandelingen moesten we soms ook nog iets doen, waar de dames ook aan konden deelnemen).  We kozen daarvoor een kloof, een Schlucht, een rotsmassa waar de watervallen zich door de eeuwen heen doorheen hadden gevreten, waardoor je een prachtig uitzicht kreeg. Ook hiervan zijn natuurlijk tientallen foto's aanwezig, maar ik beperk mij even tot de meest indrukwekkende waterval in combinatie met ons prettige gezelschap: Jo en Tilly!

Maar zo hebben we ook een uitstapje gemaakt naar een ander reisdoel, dat "door omstandigheden" helaas niet beschikbaar was. "Toevallig" lag dat reisdoel wel heel dicht in de buurt van kasteel Hohe Werfen, het kasteel waar wij (even toevallig?) meer dan 5 jaar geleden met de kinderen naar toe waren gegaan (en waar wij ouders nog goede herinneringen
aan hadden; voor de kinderen zou dat anders kunnen liggen omdat de klim er naartoe langer en steiler was dan menig kindergeest zou wensen). Maar we hebben ook nog enkele andere "sociale uitstapjes" gemaakt, soms omdat de dames ons daar "vriendelijk, doch dwingend (of was het dringend?) toe verzochten", waarbij we ook naar vele mooie kerken hebben gekeken.
En hoewel we heel veel vergelijkend materiaal hebben van vele interessante kerken, heb ik gekozen voor een foto van een kerk, die veel indruk op mij maakte vanwege de perfecte verzorging, het prachtige uiterlijk en de vele mooie aspecten van afwerking, goud, kleur en cultuur.
Maar soms waren deze "sociale uitstapjes" niet (alleen) door de dames "aanbevolen", maar kamen we om pragmatische redenen tot een vergelijk/overeenkomst: als er een stevige regenbui van West naar Oost over Oostenrijk raasde, dan bleek een reisje van 120 kilometer (ca. 2 uur) het weerbeeld te veranderen van zware regenbuien en maximaal 12 graden in zonnig en 24 of meer graden. Zodoende hebben we er dus ook voor kunnen zorgen dat er maar twee dagen van onze vakantie echt verregend zijn, de andere dagen waren van nature schitterend of werden geografisch door ons "een handje geholpen".

Graag wil ik besluiten met zo ongeveer ons laatste uitstapje (of in ieder geval de laatste foto van dit verslag): omdat Jo en ik in Zwitserland én Oostenrijk al de hoogste toppen hadden bedwongen, "moesten" we één van de laatste dagen ook de hoogste bergen bedwingen "met de dames". Daartoe hadden we afgesproken om met de lift omhoog te gaan (de dames het hele traject, de heren zouden het eerste deel te voet afleggen) en vervolgens "op niveau" nog wat rond te lopen en enkele prachtige foto's te schieten. Nu kan ik melden dat dit laatste uitstapje om 3 redenen uniek was:

1) De wandeling was zo zwaar, dat we na het bereiken van het 1e station al hadden besloten om van het oorspronkelijke plan af te zien en niet meer verder te LOPEN, maar gebruik te maken van gemechaniseerde hulpmiddelen.
2) De wandeling "op niveau" was zo schitterend, met zoveel verschillende en prachtige aspecten, dat dit mogelijk het mooiste uitzicht c.q. de mooiste herinnering aan deze vakantie is. Lopen door de sneeuw, terwijl je bijna verbrandt in de zon bij een temperatuur rond het vriespunt, kijkend over vele dalen en naar prachtige rotsmassa, die zo in de lucht hangen, dat je de wetten van de zwaartekracht bijna niet meer kunt geloven....... Schitterend!
3) Als je nou met de mooiste vrouw van de wereld op de mooiste plek van de wereld staat en dat wordt ook nog vastgelegd op de gevoelige plaat, heb je dan niet bij uitstek de mooiste foto van de wereld gemaakt? Oordeel zelf:
 
   



 

donderdag, september 27, 2012

Tja, als je maar 1 keer per jaar (per 5 jaar?) een bijdrage levert aan de website, dan weet je natuurlijk al lang niet meer hoe dat allemaal werkt. Dus bij deze eerst maar een probeersel om te kijken OF het mij lukt om IETS te plaatsen op de website, dan kan ik daarna nog altijd proberen om er iets moois van te maken. En als het NIET lukt, dan kan ik altijd nog beweren "dat ik het geprobeerd heb"........

Omdat ik geacht wordt om een verslagje te maken van ons verblijf in Zwitserland én Oostenrijk (en ik alle krasse uitspraken met foto's moet bewijzen/onderbouwen), moet ik natuurlijk OOK bij deze proberen om een fotootje te plaatsen, dus.....


En als mij dat eenmaal gelukt is, kan ik ook een wat uitgebreider verslagje maken van ons reisje. Dus nu eerst snel naar de website vliegen om te kijken of het gelukt is!!
 

zondag, september 23, 2012

Culinair Archief

Geen wonder dat ik twijfelde om Levensmiddelentechnologie te gaan studeren. Niet alleen omdat mijn moeder Voeding heeft gestudeerd, maar ook omdat mijn zus al op haar dertiende via het world wide web actief was met voeding. Via de mogelijkheid die de Albert Heijn site bood, had zij kennelijk een eigen digitaal kookschrift aangemaakt voor alle kookgekken en lekkerbekken. In die 7 jaar heeft ze niet echt een opwindende voortgang gemaakt met haar eigen receptenarchief, maar heeft ze wel een aantal favorieten recepten van anderen toegevoegd.


Zelf was ik nog vroeger van de kook- en eetpartij, waarbij vruchtensap en meel mijn fundamentele ingrediënten waren. Wat ik nog steeds wonderbaarlijk vind aan eten is dat het net als taal oneindig veel combinaties heeft. Net als bij taal zijn er bepaalde maaltijdregels (grammatica) en ingrediënten (woordgebruik) waardoor sommige combinaties wel of niet goed smaken. Denk bij maaltijdregels aan de vereiste groente, koolhydraten en vlees, of het hebben van een voorgerecht en dessert. Twee toetjes als avondeten kan zeker in de smaak vallen, maar zal toch ook als raar gezien worden. Zoals er bij taal zoveel opties overblijven om te praten of te schrijven, geldt dit ook voor koken, bakken of braden.

Voor de Spaanse lijst las ik de klassieker como aqua para chocolate, vertaald als rode rozen en tortilla’s. In dit boek stonden gerechten waarbij het water menig lezer in de mond zal lopen. Uit de bereiding van de gerechten is echter wel af te leiden dat het om oudere recepten gaat. Gerechten hebben dus ook een bepaalde cultuur die met de tijd kan veranderen, maar waaruit we ook inspiratie uit het verleden kunnen halen.

Voor wie van verandering en verbreding van de eigen keuken houdt, maar niet zelf iets kan of durft te proberen, biedt internet de oplossing. Zoek op één ingrediënt of een combinatie van meerdere en Google biedt tal van culinaire oplossingen. En mocht er enige betrouwbaarheid van waarde vereist worden van het gerecht, raad ik de Halloweenmuizen van een voedingsdeskundigedochter zeker aan.


http://www.ah.nl/kookschrift/kookschrift?userid=133802

zaterdag, september 01, 2012

Besmettelijke bedenktijd


In het algemeen misschien een minder interessant onderwerp, maar voor de kenner hilarisch. De grootste input van deze kennis komt van tante Ine, en gedeeltelijk uit eigen ervaring. Spelletjes spelen met Djoons duurt lang. En als hij dan verliest volgt meteen: maar als dit gebeurd zou zijn, dan dat. Niet alleen in de beurt neemt hij legaal de tijd om zijn strategiën te ontplooien, ook de nabeschouwing mag zijn analyse er wezen en niet verwaarloosd worden. Hij neemt voor twee dingen de tijd: spelletjesbedenktijd, en praktische bedenktijd. De laatste is het ergst, omdat Djoons daardoor langzamer onderneemt.

(Ik weet overigens niet hoeveel hier nog van waar is; misschien is Lauwenstein ondertussen omgetoverd in Djoons Palace, maar zover ik weet had John de taak om het één en ander op te knappen en duurde dit langer dan verwacht.)

Deze vakantie stond in de krant een artikel over het nieuwste spel van de GameMaster, die zijn kantoor in Nieuwerkerk heeft. Een verbeteerde versie van het wielrenspel Demarrage , dat John toevallig ook bezit. Het spel was vrijwel gebaseerd op geluk, de ogen van de dobbelsteen die uit jouw hand rolden. (Dit verklaart ook deels dat John dit spel een enkele keer heeft gewonnen.) Het nieuwe spel draaide veel meer om tactiek, want je hoefde niet te hopen op het toeval. In het nieuwe spel kan je veel meer beurten vooruitdenken omdat je met energiepunten speelt per renner. Daarnaast is de grote verandering dat je niet maar één speelbord hebt, maar verschillende stukken weg, die je aan elkaar kan leggen om je unieke koers te maken. Toen ik dit las, kwam het mij bekend voor. En dat komt omdat ik dit idee al eerder had uitgewerkt.

Dezelfde week had ik het A4tje nog teruggevonden. Helaas bleek het grootste gedeelte van mijn idee nog in mijn hoofd te zitten, maar had ik wel opgeschreven dat er met energiepunten gespeeld moest worden en had ik het idee de invloed van de dobbelsteen te verminderen. Daarnaast had ik al verschillende stukken koers voor het spel Demarrage gemaakt. Als uitbreiding. En nu is het een compleet nieuw, goedverkopend spel.

Nu nog even de link met John leggen. Ik was de draad zelf ook even kwijt. Toen ik als schattig neefje eens bij oom en tante ging logeren, had ik weer een idee om een nieuw spel te ontwikkelen. Hoe dit spel in elkaar steekt, ga ik niet vrijgeven(jammer hè, GameMaster?), maar ik vroeg John en Ine, als bordspellenervaringsdeskundigen, om raad. Toen bleek dus dat John “erover zou denken” en blijkbaar heb ik die slechte gewoonte overgenomen en heb ik nooit een spelontwerp afgemaakt. Terwijl ik toen nog sterke deadlines had opgesteld voor het veelbelovende bordspel.

Ik was nog jong, en zeer vatbaar voor het overnemen van slechte eigenschappen. John heeft er dus voor gezorgd dat ik mijn wielrenspel niet heb afgemaakt en ook ons “nieuwe” spel uit 2007 niet. Maar dit kan ik John snel vergeven als ik weet dat hij ondertussen Lauenstein en dergelijke heeft opgeknapt. Dus John en Ine, hoe staat het er mee?