zondag, mei 26, 2013

Hypothalamushond c.q. Lablabrador


Doorgefokte rashonden zijn zo puur dat hun nakomelingen nooit kunnen afwijken van het fenotype. Maar wat je aan de buitenkant niet ziet, hoeft niet perse ook doorgefokt puur te zijn. Het innerlijk (o.a. het genotype) blijft onzichtbaar voor de doorsnee fokker en hondenliefhebber. Daardoor is het bij onze rasechte labrador waarschijnlijk fout gegaan.

De hypothalamus, gelegen in de hersenen, is verantwoordelijk voor het verzadigingsgevoel. Schade op bepaalde plekken van de hypothalamus kunnen zowel het verzadigingsgevoel verzwakken als versterken. Bij onderzoek leidde dit tot plofratten en ondervoede varianten.

Of bij onze labrador Bommel de ouders genetisch een steekje hebben laten vallen of dat Bommel stiekem uit het laboratorium is gehaald, is niet bekend. In ieder geval moet er wel iets mis zijn met zijn hypothalamus, want verzadigd is hij nooit. Na zijn maaltijd gaat hij nog even gretig op zoek naar kruimels bij het aanrecht alsof hij twee weken in een onvruchtbare tuin opgesloten is geweest.

In zijn volslankere periodes, door hem wat meer te eten te geven, werd zijn honger ook niet gestild.  Ik vraag me wel eens af wat er zou gebeuren als we hem onbeperkt zijn gang lieten gaan met de 20kg wegende brokjeszak. Maar of dat nou zo’n goed idee is; een hypothalamusoperatie zou nog veiliger zijn.

3 opmerkingen:

H. Jeusson zei

Het geniale werk zal wel veel eten vereisen. Foto met Bommel+eten was uiteraard niet mogelijk.

doortrapper zei

dat begrijp ik, dat kan de sluiterstijd van de camera niet aan!

2 honden vechten om een been en de derde gaat er mee heen..

J.W. zei

Heb je 'ns een door en door gezonde hond, die niet bedelt, bijt of op welke manier dan ook agressief is.
Moet-ie aan zijn hypothalamusje worden geopereerd. Misschien is-ie wel niet de enige.