zondag, januari 19, 2014

Goede voornemen 1: check

File:Nrcnext.jpgIk zou graag een heel spannend verhaal ophouden, maar behalve dat ik een heel stoer ritje heb gemaakt met Jos op mijn (nieuwe, hele fijne!) mountainbike, heb ik nog niet veel noemenswaardigs meegemaakt. Wél heb ik me heel goed aan mijn goede voornemen voor 2014 gehouden: de site van opa en de krant lezen! Ik vind het heel jammer dat ik zoveel mis wat er om me heen gebeurt, dus ik lees dat nu elke dag "verplicht". En om het wel leuk te houden heb ik mijn lievelingskrant besteld. Nee oop, de NRC Next is toch net iets anders dan de NRC, dus helaas kon ik niet op jouw code freeriden.

Wat ik het leuke aan de krant vind is dat het niet meer erg is om vroeg op te staan, er ligt iets leuks op je te wachten. Nu woon ik ook nog eens op de begane grond, dus ik kan gewoon in mijn pyjama even naar de brievenbus glippen en dan weer terug in bed duiken. Het leuke aan een dagelijkse krant vind ik dat je de ene dag leest dat er iets gaat gebeuren, en er de volgende dag een reactie over in staat, of hoe het afgelopen is. Verder leest het toch een stuk fijner dan van je mobiel of je computer en blijken kranten ook erg handig te zijn als onderzetter, muismat, vervanging voor een keukenrol, etc.

Ook blijken er leuke tips voor boeken en films in te staan. Eigenlijk een goede tip voor iedereen dus, en als jullie hem digitaal willen lezen op mijn code kan dat ook. Als dat te veel tijd kost of je een zielige moeder bent waarvan haar man en kinderen geen Metro voor je meenemen, hier een update van de nieuwsberichtjes die ik het meest interessant / opvallend vond:

Veroordeelden moeten gaan meebetalen aan kosten van opsporing, vervolging en celstraf. Nederland wil dat iedere veroordeelde niet alleen meebetaalt aan de kosten van opsporing, vervolging en celstraf, maar ook 16 euro per nacht gaat betalen. Verder moeten ze ook gewoon hun huur van hun huis buiten de gevangenis door blijven betalen. In Europa is dit bijzonder, alleen Duitsland en Denemarken hebben zo'n systeem. Ik weet nog wel dat ik altijd al boos ben geweest dat ze ons zoveel geld kostten, dus ik hoop dat de methode gaat werken. Alhoewel ik me afvraag of dat kan, ik denk niet dat criminelen een heel groot inkomen hebben...

Onderzoek laat zien dat geheugentraining helpt. Ze hebben een onderzoek gedaan naar mensen van 74 jaar die geheugentraining kregen. Vijf jaar later konden zij nog sneller reageren, beter redeneren en hadden ze minder problemen met de dagelijkse dingen.

Antropoloog Hassan Ashraf (36) vertrok voor 14 maanden naar Dhaka (Bangladesh) om in een kleding fabriek te werken. Hij wilde hiermee onderzoek doen naar de werkomstandigheden. Ze verdienden hier relatief veel geld (meer dan op het platteland), hij moest dag en nacht werken en kreeg daar 39 euro per maand voor. Dat was niet het enige, hij zag ook dat er erg geleden werd onder de hoeveelheid stof (ze kregen hierdoor last van hun huid en keel), de zeer gemene en seksistische opmerkingen (ookal waren ze keihard aan het werk) en het gevoel van onveiligheid (toen Ashraf ze bij elkaar nam om te praten, vond er een gewapende inval plaats). Ik vind het een heel mooi initiatief dat hij dit ook echt 14 maanden heeft gedaan om het zelf ook mee te maken. Bijna net zo mooi als wat Max gaat doen deze zomer...

Dinsdag begon het volksonderzoek naar darmkanker. Hiermee kan er bij 4 op de 10.000 mensen vroegtijdig darmkanker worden gevonden, waardoor de mensen nog kunnen genezen. Het is natuurlijk een duur onderzoek, maar ze hopen efficiënter met onderzoeken te worden en de kosten eruit te halen omdat ze minder ernstige gevallen zullen hoeven te behandelen.

Gerrit Zalm speelt het slim en trekt de aandacht met het online zetten van zijn cabaret voorstelling voor ABN. 
http://www.youtube.com/watch?v=w2dvJGc8uL8

Politie koopt semi-automatisch wapen met bitcoins. Via bitcoins konden ze op een markt voor illegale producten het wapen aanschaffen. Het kwam aan in een DVD-speler waardoor het niet ontdekt wordt bij de douane. De verkoper is gevonden en gestraft. Blijkbaar werkte deze actie beter dan de politiefietsen in Nieuwerkerk.

TU Delft, TNO, Connekt en de RDW zijn bezig met nog meer automatisering in de auto. Natuurlijk kijken ze dan naar automatisch inparkeren en remmen voor een voetganger, maar wat ik het interessantst vond is dat ze ook kijken naar de grootte van de pupil en hoe lang je in een camera op ooghoogte kijkt. Zo geeft de auto alarm als je moe wordt of te lang weg kijkt (omdat je bijvoorbeeld met iets anders bezig bent). Handig!

Nederland heeft het meest gevarieerde voedsel binnen handbereik. We staan op nummer 1 in een lijst van 125 landen! Helaas staan we bij dit onderzoek ook bovenaan met het percentage inwoners met obesitas. (Gevolg? Het is wel bewezen dat je makkelijker meer eet als je meer variatie hebt... )






6 opmerkingen:

drtrppr zei

- Is er geen fotografisch materiaal van de fietstocht met Jos?

- Grappig dat een papieren krant toch nog gewaardeerd wordt.

- Leuke stukjes waar iedereen weer zo zijn eigen ideeen over zal hebben.

Unknown zei

Nee, géén fotografisch materiaal helaas. Volgende keer misschien!

J.W. zei

Goed voornemen Lieske. Mijn site én de krant lezen en dat in die volgorde! Je interesse voor het buitengebeuren wordt hier zeer gewaardeerd. En op deze wijze verslag ervan gedaan profiteren de lezers van de site er ook nog van.
Verder scoor je bij mij een geweldig punt met "en het leest toch een stuk fijner dan etc.
Wat kost jouw code? Gewoon door berekenen aan ons, heb je NRC.next zelf gratis!
Het gebruik van oude kranten zie je overigens ook wel eens terug op de WC, maar bij jou dan niet, weer een punt gescoord.
En wat de betaling door gedetineerden betreft, dik 200 jaar geleden moest je vrouw of anderszins iemand je eten brengen, want de schout zorgde daar niet voor. Allemaal je eigen probleem en daar kan ik een heel eind ik meegaan. Dus als het even kan, prima. Met de aantekening dat een voorarrest niet onnodig lang mag duren, dan betaalt het Ministerie van Justitie je onderkomen. Gaat het daar misschien ook wat sneller.
Ben benieuwd wat er morgen op je deurmat ligt.

H. Jeusson zei

De nostalgische geur van een verse krant; bij ons is dat al genoeg om de krant niet eens meer te hoeven lezen! Lezen van papier gaat ook sneller dan van een scherm, naast het feit dat het ook fijner is(maar dat is dan weer subjectief).

"Onderzoek laat zien dat geheugentraining helpt. Ze hebben een onderzoek gedaan naar mensen van 74 jaar die geheugentraining kregen. "

Ik dacht ik herhaal het even, anders vergeet mam het straks.

Unknown zei

jee, lies, zo veel info.ik weet niet meer waar ik op kan reageren, i heb 2 keer met geluid gelachen (of 3 eer),dus..ik moet sowieso de geheugentest maar weer eens gaan oppakken

dat van die zielige moeder vond ik ook een triest verhaal, ik vind dat ze wat meer positieve berichten in de krant moeten zetten...
gelukkig heb ik het getroffen met mijn man (als hij niet ziek is of te laat) en kinderen , ant ik ben gratis en voor niets op de hoogte van het nieuws..ook een echte krant!

bedankt voor de samenvatig, jammer dat er geen plaatjes bij zijn en geen puzzel en geen tvgids en zo..
en dat ik er niet op kan schrijven

waarom een echte krant?? leuk dat je er zo van geniet!! zoooo defig!!

haha, die max, kan k 2 weken iets bereiken waar een andere man 14 maanden over heeft gedaan (terwijl max nog niet eens is geweest) mag ik je geheim max??

in Duitsand ist alles besser, ook de gevangenis, maar 8 euro per dag, dus..als je al stout wil doen, doe het dan daar..

darmonderzoek..ik hoop dat ze een goede econometrische afweging hebben genomen..zoden die 4 personen de kosten kunnen druken?? (haha, woordspeling)
gewoon in een ander land gaan wonen (duitsland?) waar een kleiner voedselaanbod is, beter voor de darmen..

dank lies, voor deze update, je bent het jaar al zooo goed begonnen, kan niet meer stuk! ik ben er nu al moe van , ook al dat gefiets van je :) en dat ezonde koken. je kunt er nu weer tig jaar tegen aan!
er is helaas geen fotografisch bewijs van de fietstocht van jou en jos, dus..dat moeten we dan maar in goed vertrouwen aannemen..

dat je nog tijd hebt voor een krant...pfff..

Ine zei

HA, mijn keuze voor Duitsland helpt me dus hopelijk van mijn obesitas af? :)