donderdag, januari 16, 2014

Stresstand

Het is dat de tandarts zei dat ik een prima gebit had, anders zou ik me zorgen maken. Af en toe duikt er een akelige pijn op in mijn kiezen. Het komt niet door hard voedsel, of door het (gebrek aan) tandenpoetsen. Het is niet sterker aanwezig wanneer ik eet en het wordt ook niet minder als ik geen nachtbeugel in doe. Het voelt alsof er een zenuw open ligt, maar als de tandenborstel langs de pijnlijke kies schuurt wordt het gevoel niet erger. Opeens is het er terwijl ik ergens mee bezig ben, waarvan ik denk dat het niets met mijn gebit te maken heeft.

Zo was er die keer dat ik zowaar fans bleek te hebben voor mijn saxofoon edit op Youtube, die snakten naar een nieuwe upload. Na drie keer het nummer te hebben gespeeld en opgenomen, probeerde ik mijn saxofoonmelodie net zo goed te laten klinken met het originele nummer als dat het de vorige keer klonk. Toen ik bang was dat de drie sporen niet goed genoeg waren, begon de stresstand te loeien. Na een uur had ik nog geen voldoening van het resultaat. Ik had geen inspiratie en motivatie meer om een vierde spoor te maken. Ik probeerde de pijn met water weg te spoelen, maar helaas blijkt deze pijnvariant niet oplosbaar.
Soms heb ik ook op dezelfde manier last van biertandvlees. Geen idee wat daar de precieze oorzaak van is, maar het lijkt dan alsof ik ontstoken tandvlees heb als het bier er langs vloeit. Gelukkig heb ik dat zelden, zodat ik niet bier met pijn hoef te associƫren. Misschien is het de zelden voorkomende combinatie van bier en stress.


Het doet me een beetje denken aan een phantom limb. Ik voel de pijn alsof ik een gaatje in mijn kies heb dat er eigenlijk niet is. Terwijl een phantom limb juist eigenlijk een gat is dat er wel is maar niet zo voelt. Beide klachten, de stresstand en het biertandvlees, zitten ongeveer op dezelfde plek. Maar als de tandarts het niet heeft gevonden moet het maar goed zijn. Want een gespecialiseerde kaakchirurg is geen optie, zijnde een arme student. Dan nog eerder geen bier meer drinken. Of geen stress meer hebben, maar dat lijkt toch a bridge too far.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

En bij de rijlessen?

ellen coumans zei

dan is er en geen bier en...geen stress..welke anoniem stelt nu zo een vraag??

ik zou toch maar eens een foto laten maken of..een andere tandarts kiezen, of..ben ik nu te praktisch...

bier moet je nooit laten staan , zeker niet als je stress hebt :)

J.W. zei

De dichtst bijzijnde brug die ik voor je zie is, jawel, ome tandarts. Natuurlijk kun je er dan niet meer over schrijven, maar een andere fantoompijn is misschien snel gevonden.