donderdag, januari 30, 2014

Voor mensen met een hoger IQ

                                          
 En ja, op het allerlaatste moment besloten we de nationale IQ test mee te maken. Met de nodige ervaring van vele voorgaande jaren ga je dan samen ontspannen kibbelen over iedere vraag, waarvan je sowieso 25% kans hebt op het goede antwoord. LP nam de taak op zich alles te noteren, "kunnen we straks zien hoe goed we hadden kunnen zijn." Hadden kunnen zijn ja, en deze keer gaf een bekende neuro-specialist vooraf nog enige adviezen, waaronder de appel te eten die in de studio aan iedereen was uitgereikt. Want daar zit glucose in, die wordt namelijk snel opgenomen, zodat je op korte termijn meer energie beschikbaar hebt en het organisme beter functioneert.
"Natuurlijk weer geen appels in huis", verzuchtte LP, maar ons IQ was hoog genoeg om vervangende middelen te nemen, flessen te over.
Hoewel de test ditmaal zwaarder was, volgens de neuro-specialist althans, waren we balorig genoeg ze juist veel makkelijker te vinden, na iedere slok waren we daar meer van overtuigd en na afloop meende ik dan ook dat we ruim de helft van de 60 vragen goed moesten hebben. "Nou ja, het houdt niet over", zei LP, wat dacht je van 28 goed?" Maar het geheugen was voldoende intact om ons te herinneren dat ze ook op de andere kant van het papier had zitten noteren. Ja, toen kwamen we op 40 goed. Daar had ik zo'n vrede mee dat ik geen aanleiding zag het te checken. Zeker niet toen bleek dat ons IQ niet 40 was, maar nog hoger en dat kon je nu aflezen op een tabel in afhankelijkheid van je leeftijd. Bij 40 hoorde dan 122 voor 75 plussers. "Hoera, we worden dus vanzelf ieder jaar slimmer", meende LP en ja, dat klonk voldoende logisch om er opnieuw vrede mee te hebben. Totdat ik me met dat nog redelijke korte termijn geheugen herinnerde dat we de test samen hadden gedaan.
Dus ieder 61 meende ik, maar LP vond dat nogal een stomme redenering, en ja, wat wil je ook met een IQ van 61? O.K., bellen we de omroep of ze ook een tabel hebben voor 2 of meer samen werkenden. Hoezo bellen? We hadden die dag een nieuwe telefoon set aangeschaft en alle handy's zaten nog, nee, nee, niet in de hoesjes, maar in de houdertjes om zeven uur opgeladen te worden. Misschien ook weer niet zo slim, dus die 61 zou in de praktijk wel eens in de buurt kunnen komen.
Nu zijn we er dus nog niet uit en horen graag de mening van iedereen die boven 61 meent te zitten.
 
            

5 opmerkingen:

Jos Gielkens zei

Mr. TWO

J.W. zei

Tja Jos, dat is dan alweer te moeilijk voor me. Zelfs de slimme blondjes zouden dit niet snappen.

ellen coumans zei

ik snapte 'm in eerste instantie ook niet, maar..even verder nadenken, en ja,bingo!!dus..houden jullie het maar op 61 dan , doe ik 62, o.k?
mag ik hoe dan ook zeggen dat ik het in ieder geval ongelofelijk dapper vinden dat jullie de strijd zijn aangegaan?
bedankt Jos, je hebt mijn zelfvertrouwen weer iets opgekrikt..
en ach...61..je kunt wel ergere dingen mee maken, en het gaat toch om het spelletje, en niet om te winnen? ik weet zeker dat jullie de avond van jullie leven gehad hebben, en dat kan niet iedereen zeggen, wat heb je dan aan een iq van 63?

john zei

Mischien kunnen jullie uit de voeten met de volgende redenering:

Van de 60 vragen hadden jullie er 20 fout, een derde deel dus van de vragen die geen van beide wist.
Dan ligt het voor de hand om te veronderstellen, dat jullie ook een derde deel van de vragen allebei goed hadden.
Blijven er 20 vragen over, die de een wel goed had en de ander niet. Zeg allebei 10.
Dan is de score voor jullie allebei: 30 vragen goed.
In jullie leeftijdscategorie komt dat overeen met een IQ van precies 100!

Kijkt dat scheelt toch al wat.

Unknown zei

Ik vind de redenering van John wel wat hebben!!

Klinkt trouwens als een leuke avond, ik wil er volgend jaar ook wel bij zijn, al doe ik dan misschien liever de test in mijn eentje aangezien we er anders nog een probleem bij hebben (leeftijdsverschil).