vrijdag, augustus 29, 2014

Gameproof-proef

Sinds 6 april, in de vorige tentamenweek, heb ik het spel “League Of Legends” dat ik frequent speelde niet meer geïnstalleerd. De waanbeelden dat precies die tijd die ik aan gamen besteedde nu zou inzetten om huiswerk te maken, zijn om zeep geholpen. Het is duidelijk dat er veel meer factoren het studeren in de weg staan. Toch was het leerzaam.

Ik heb in de tussentijd dus niet gek veel meer aan school gedaan zoals ik dat voorzien had in mijn niet-gamende-Utopia. Wel kwam er natuurlijk plaats voor andere activiteiten. In Nieuwerkerk verving ik mijn gametijd met extra saxofoon spielerei, in Eindhoven met series kijken en lichamelijke oefeningen.

Ondanks ik alsnog geen volle uren zat te leren, ben ik wel anders omgegaan met het leren in Eindhoven. Als ik met school bezig was en te moe was om me op het beeld te focussen, knapte ik nu een power napje voor ik weer verder ging. Vroeger startte ik dan een game “om te ontspannen”, meteen de “first win of the day bonus” te pakken en daarna verder te leren. Dat liep echter vaak uit de hand, omdat ik de eerste keer niet won en de bonus nog een kans gaf. En zelfs als het wel lukte was ik vaak nog steeds te moe om me te concentreren. Laat staan in staat om de verleiding te weerstaan om samen te spelen met iemand die ook online was.

Drie maanden is scheepsrecht. Nu 6 juli ook is geweest, staat het spel weer op mijn laptop. Ik weet niet of de data van 6 april en 6 juli precies kloppen, maar het gaat om het idee. De competitieve uitdaging blijft aantrekkelijk en bovendien schijnt een uur gamen per dag goed te zijn voor inzichtelijke bevorderingen. Daarnaast levert het skypen met anderen tijdens het spelen soms ook enerverende gesprekken op.


Ik ben me bewust geworden van het feit dat gamen voor mij geen ontspannend spelletje is, maar meer een “electronic sport”. Timing, taktiek en teamwork. Dat zijn dingen waar je energie in kan steken en waar je na een tijdje lichamelijk en geestelijk tijdelijk tol voor betaalt. Toch blijft het net als bij analoge sporten de moeite waard als je vooruitgang boekt. Maar tijdens drukke schoolperiodes is het oppassen geblazen met de energie- en tijdsdistributie. Voor mij geldt dan: geniet, maar game met mate.

Competitie in League of Legends

2 opmerkingen:

J.W. zei

Timing, taktiek en teamwork!
Wij trokken vroeger een korte broek aan en gingen een potje voetbal spelen. Na anderhalf uur van T., t. en t. stuurde de scheids je van het veld. Was het mooi geweest. Niks verslaving.

Unknown zei

HAha, die hub, gef mij maar een drankje!! maar..goed gedoseerd..op naar je bachelor