dinsdag, september 30, 2014

Tukken in de tuin

Het was nog zomer en de uitnodigende zon bood een onweerstaanbaar momentje aan om in de hangmat te liggen. Handig dat de tuin nu ook nog eens van pas kwam als ruimte om de bijna tweepersoons hangmat op te zetten. Dat degene hier dankbaar van het moment gebruik maakt, is overduidelijk. Het is alleen nog de vraag of hier sprake is van een mini-nap, original power nap of een lazy man’s nap.

Een tukkie, tegenwoordig ook wel bekend als power nap, is een verleidelijke “bezigheid” om tussendoor wat extra rust te pakken. Het overdagse slaapje schijnt een wondermiddel te zijn voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Ik dacht dat het niet slim was om laat op de dag of voor langere tijd te powernappen omdat dit de nachtrust erna zou verstoren. Maar volgens froot.nl1 zijn er alleen maar voordelen toe te kennen aan het doen van een tukkie. De link toont een kleurrijk en leerzaam overzicht met geïllustreerde feitjes over “napping”.

Wie visueel is ingesteld, zal de hangmatfoto meteen associëren met de lazy man’s nap uit het artikel. Het gaat hier echter om de tijdsduur die de geaardheid van de nap bepaalt en niet de locatie of houding. Ondanks dat is het wel erg aannemelijk om na het zien van de foto de nano, micro en mini-nap uit te sluiten. Muziekje in, teenslippers aan en tukken maar. Niet alleen is het puur genieten, het is ook iets dat o.a. Da Vinci, Einstein en Brahms gebruikten om hun genialiteit op peil te houden. Weg met het schuldgevoel dat luieren nietsnutterig is, want je wordt er alleen maar beter van. En dat is net zo waar als e=mc2.

1)
http://www.froot.nl/posttype/froot/alles-wat-je-nog-niet-wist-over-het-nut-van-een-tukkie-doen/

7 opmerkingen:

drtrppr zei

Situatie was van na een werkdag, intentie was een power-nap: ' clears the brain form useless info' .

H. Jeusson zei

Haha, like!

ellen coumans zei

haha, ik moest eerst vergroten om te zien wie er lag te tukken,ik dacht dat het de schrijver zelf was, want die zie ik toch ook redelijk frequent een nappie doen, en nu weet ik ook waarom.

nou jeu, ik zou maar eens vlug ander werk zoeken als ik jouwas

john zei

Ik ga straks in mijn hangmat eens diep over dit artikel nadenken.

J.W. zei

Hub, ik ken een man die eraan is begonnen en er niet meer vanaf komt.
Laatst hebben we hem in Sittard moeten afhalen omdat hij de sprinter naar Geleen had gemist. Midden overdag. Was in de trein in slaap gevallen.

H. Jeusson zei

Zal wel een verstandige jongen zijn geweest dan. Wel lastige bijverschijnselen, treinen missen.

J.W. zei

Ja, maar in zijn onderbewuste moet iets zitten van: in de buurt van aanspreekbare figuren hoef ik niet waakzaam te zijn.