donderdag, november 30, 2006

Foto's e.d.

Het plaatsen van foto's is een schone zaak en geeft het mensdom etc., want jullie kennen je klassieken. Maar het nadeel is dat het ruimte slurpt; zo is het artikel 'Toos en Wim' al verdwenen zonder dat iedereen het heeft gezien, vrezen we. En hoewel hun bezoek zeker niet zo lang was als ons uitzonderlijke weekend in 's Gravezande was het toch ook redelijk intens.
Ma heeft sinds dinsdag een nieuwe kuur. Het gaat beter maar we zijn er nog niet.

Een WOK Chinees?

Josje dus

De Oude Kerk



Misschien wel het meest typerende monument van deze prachtige stad. Of hebben jullie daar andere ideeën over? De fotografe is ook haar serie van 45 hiermee begonnen. Waar blijven de andere?

woensdag, november 29, 2006

Wie wint, mens of computer?

Op dit moment speelt wereldkampioen schaken, Vladimir Kramnik, te Bonn een wedstrijd over zes spellen tegen computer Deep Fritz. Wie gaat er winnen?
En wie krijgt er gelijk, de mensen die beweren dat de computers ons gaan overheersen of degenen, die menen dat de mens altijd wel een tikje slimmer zal blijvem?
Tot 1997 kon je nog hopen. Maar in dat jaar was het dan de eerste keer dat de mens moest buigen. Want computer Deep Blue won van Gary Kasparov, toen al twaalf jaar onbetwist wereldkampioen. Schakers waren diep geschokt. Maar wat is een match?
Het werd echter wel duidelijk dat de mens misschien wel ooit voor goed de mindere van de computer zou kunnen worden. Maar in 2002 was het nog niet zover. In een wedstrijd over acht spellen hield Kramnik het gelijk tegen Deep Fritz: 4-4. Maar computers worden steed slimmer, althans beter.
En nu, 2006? Zou het inmiddels dan toch voorgoed voorbij zijn met de supprematie van de mens? Althans op schaakgebied?

zondag, november 26, 2006

en als laatste: kathedraal dom

Een kathedraal is de kerk waar een bisschop zetelt. De benaming valt te herleiden tot ecclesia cathedralis, 'kerk van de zetel'. Die "zetel" is letterlijk de zetel van de bisschop, die in het priesterkoor van de kerk staat opgesteld. Deze zetel heet in het Latijn cathedra. De bisschopskerk is de belangrijkste kerk van het bisdom. Wanneer een kerk als kathedraal is gebouwd, uit dit zich vaak in de grootse bouw en versieringen.

Dom: De eigen kerk van een bisschop (uit het Latijn: domus = huis); de kerk van een bisschop in Nederland wordt meestal kathedraal genoemd.

Een koepel of dom is een element uit de architectuur bestaande uit een halve bol of een halve ellipsoïde. De koepel is meestal geplaatst op het dak van een gebouw. Soms vormt de koepel het gehele gebouw.

De Dom van Utrecht werd vanaf 1254 gebouwd als de kathedraal van het bisdom Utrecht, maar volgens mij heeft deze geen koepel ?!

Toos en Wim

zaterdag, november 25, 2006

Geweren

Nee, wanneer de eerste geweren werden gebruikt konden John en Pa op hun educatieve tocht naar 's Gravenzande en Monster niet vertellen. Hub leed er niet echt onder en is inmiddels deze pijnlijke vraag waarschijnlijk alweer vergeten.
Voor alle zekerheid toch maar het volgende.
De eerste geweren dateren uit de 14e eeuw en werden bussen genoemd, denk aan de haakbussen. Die hadden een haak aan de onderzijde die diende om, als de bus op een vestingmuur was gelegd, de terugstoot op te vangen. In de loop der tijden zijn de geweren op verschillende manieren verbeterd (grotere vuurkracht én lichter gewicht).
In de 16e eeuw kwam het musketgeweer met grotere vuurkracht, denk aan de musketiers.
Zo'n musket woog nog 8,5-9,5 kg!
In modernere tijden komen dan de Garand, Lee Enfield (zelf nog gebruikt in dienst) en de karabijn, een repeteregeweer (ook nog gebruikt). Bij een repeteergeweer hoef je na ieder schot niet opnieuw te laden. Het basiswapen van de Sovjettroepen was toen het Simonov-geweer, een semi-automatische karabijn, met permanent terugvouwbare bajonet, die nog maar 3,8 kg weegt.
In modernere geweren wordt meer en meer lichtmetaal en kunststof gebruikt waardoor het gewicht al is terug gebracht tot 3,5kg.
Misschien kan Hub zelf de laatste stand opzoeken om uit te vinden wat onze jongens in Uruzgan te sjouwen hebben. En misschien, gok ik, hebben die als basiswapens Uzi's en lichte mitrailleurs. Want ook hier staan de ontwikkkelingen niet stil, al wil een grote partij als de S.P. daar helemaal niet aan meedoen.

De 80-jarige Oorlog

Een vraag die nog onbeantwoord is: wanneer begon de 80-jarige Oorlog? Met als kritische ondertoon van vraagsteller John dat hij 1568 in elk geval niet het juiste jaartal vindt.
Algemeen wordt in de Nederlandse Geschiedenisboeken het begin van de 80-jarige Oorlog gemarkeerd met de eerste inval van Willem van Oranje in de Zuidelijke Nederlanden, en wel met de slag bij Heiligerlee op 23 mei 1568 waar Adolf, Willems broer, sneuvelde. Met als kanttekening dat in de "Algemene Geschiedenis der Nederlanden" (15 delen) wordt vermeld dat Adolf in die slag op 3 mei sneuvelde. Het betreft hier slechts de werken uit onze bibliotheek in de serre, en aangezien er ten huize nog meerdere bronnen zijn (Afdeling Geschiedenis, tweede etage), kan nader onderzoek volgen. Indien gewenst natuurlijk.
Merkwaardig is overigens dat we in de cursus geschiedenis van Limburg leerden dat de eerste inval niet in Heiligerlee, maar in Daelhem heeft plaats gevonden en wel op 25 april 1568, dus 4 weken eerder!
Geschiedvervalsing? Niet direct. Het betekent slechts dat de geschiedenis van Nederland zoals algemeen gedoceerd, eigenlijk de geschiedenis van Holland is. Dat blijkt ook uit de onlangs opgestelde Canon.
Want Daelhem behoorde in 1568 wel tot de Zuidelijke Nederlanden, als onderdeel van het toenmalig Hertogdom Limburg, maar is bij de afscheiding van België net uit de Nederlandse boot gevallen en hoort dus met al onze historische trots kennelijk niet meer tot ons culturele erfgoed.
Een interessante noot is verder dat die Oorlog, die dus op 25 april begon(!), in elk geval is bespoedigd doordat de toenmalige koning van Spanje, Philips de Tweede, hier geen algemeen pardon voor andersdenkenden en oproerkraaaiers (denk aan de Beeldenstorm in 1566) wilde afkondigen, maar in 1567 Alva stuurde om streng orde op zaken te stellen.
Er is dus weinig nieuws onder de zon. Vandaar dat kennis van de geschiedenis zo belangrijk kan zijn om tot wijze oordelen te komen. Maar dat is natuurlijk geen nieuws. Of wel Rita?

vrijdag, november 24, 2006

Ja, overdoen!!

Hallo allemaal,

Ik hoop dat iedereen weer een beetje bijgekomen is van het afgelopen weekend.
Een enorme domper op de feestvreugde was het ontbreken van de bierfiets. Er was een interne communicatiestoornis binnen de bierfietsverhuurorganisatie.
Telefonisch hebben ze excuses aangeboden en vandaag ontving ik deze mail:

Naar aanleiding van ons telefoongesprek 21-11-2006 laat ik u via deze mail weten dat bij de volgende keer dat u de bierfiets wil huren een korting krijgt van 25%.
Wilt u deze mail uit printen en als bewijs meenemen
Nogmaals excuses voor afgelopen zaterdag.

Met vriendelijke groet
Rob 'sGravemade
DelftXpress


Ik had bij het boeken natuurlijk meteen moeten vragen naar een schriftelijke bevestiging. Sorry dat dat niet gebeurd is.
Wellicht kunnen we het een volgende keer overdoen...........

Groeten,
John

Diagnose

Verdoving + verwijdering van een naar wratje duurde 10 minuten, precies zoals voorspeld.
"Dan ga ik maar mee", had ze gezegd en in die 10 minuten is ook haar diagnose gesteld.
1. De pijn in de borst is niet voorgoed verdwenen, maar komt nog wel eens terug. Dat wijst op een onregelmatig hart dat bij overmatige inspanning zuurstof tekort komt.
2. Wanneer is er overmatige inspanning? Zodra je pijn voelt. Dan stop je even en verdwijnt de pijn niet dan moet je de 'puf' gebruiken. Die verwijdt de bloedvaten. Nadeel van de puf is dat je er een fikse hoofdpijn van krijgt, maar bij meermaals gebruik past het lichaam zich aan en wordt dat ongemak minder.
3. Tramadol is een verkeerd middel. Het werkt slechts pijnstillend maar pakt de jicht zelf niet aan. Er is een middel dat de ontsteking tegen gaat en samen met bloedverdunners kan worden gebruikt.
4. Hoe lang gaan we die bloedverdunners nog gebruiken?
Totdat de trombosedienst zegt dat het niet meer hoeft. De nieuwe oproepkaart voor controle ligt al in de bus.

Hadden we dat allemaal niet een week geleden kunnen weten?
Goed, we gaan vanavond, na nog een uurtje rusten, naar Buutespjas, een optreden van Limburgse Buuteredners.
"Hoe lang duurt dat?" vroeg ze nog.
"Zo lang als we zelf willen."
Dat vond ze een bevredigend antwoord.

Een leuk bericht

Goeiemorgen Mevrouw en Meneer Gielkens.

Zo rond de klok van 12.30u (ongeveer), hopen wij bij U aan te mogen bellen met een geheel verzorgde lunch van en door zoon Wim. Het enige waar U zorg voor mag dragen is het voorradig hebben van 4 bordjes, 4 mokken en 4 sets bestek. Tevens verzoeken wij U om een potje koffie en/of thee, daar dit voor Wim ondoenlijk is deze in verse en hete toestand te vervoeren.
Voor alle andere eetwaren wordt gezorgd.
Wij hopen U zo meteen in blijde stemming te mogen ontmoeten.

Met vriendelijke groet. Wim en Toos.

------------------------------------------------------------------------------------
Veel leuker kun je ze niet krijgen.
Zelfs Jes was ervan onder de indruk en is natuurlijk gebleven, want een -aangeboden- kruidendrank plus een stevig aangeklede lunch laat ze niet graag passeren.
En samen met Toos heeft ze hier uitgepakt, zowel cadeautjes van Wim, alsook over het vele voorwerk dat door de organisatie van het afgelopen weekend door 'de organisatoren' is verricht.
Chauffeur Gerard heeft zich daar inmiddels ook al over uitgesproken.
Helemaal ontgaan was het me niet, te meer vanwege de volle map met mails en andere toestanden die ik op een verlaten moment tijdens dat weekend toevallig in handen kreeg. Zoals ik ze vroeger vaak zelf heb samengesteld, want organiseren doe je graag of doe je niet.
En, wat mij betreft, altijd met de nodige voorpret, want die is vaak heftiger dan die van de uitvoering. Hopelijk hebben jullie die dus in ruime mate beleefd, maar groter dan de onze kan ze nauwelijks zijn geweest.
We hebben tijdens de lunch dan ook alles nog eens opgerakeld en geloof me, wat ik ook kon overdrijven, het was gewoon allemaal waar.

Bij deze dan ook nogmaals onze dank aan de organisatoren, aan Wim en aan Toos.

donderdag, november 23, 2006

17-20 november, een plussen en minnen weekend.

Een heerlijk weekend met een grote min omdat een van de feestvarkens het grootste deel van het feestprogramma met pijn in een rolstoel heeft moeten meemaken.
En een kleine min omdat notabene de bierfiets niet kwam opdagen.

Maar verder:
-Een absolute verrassing toen ik op de heenreis op een gegeven ogenblik opmerkte dat we nu wel heel dicht bij ons oude adres, Julianalaan 110, zaten,
-en de chauffueur reageerde met:"Daar gaan we ook naar toe."
-Ter plaatse een heus ontvangstcomité was aangetreden die op de deur van het huis uitnodigend 'Paula en Wiel 50 jaar' hadden aangebracht, zodat het aanbellen een prettige verplichting was geworden.
-Waarna we in 's Gravenzande in de Vlugtenburg veel reminders met 50 en foto's van de varkens aantroffen, kennelijk bedoeld voor degenen die niet elk moment wisten waar het ook weer om draaide.
-Met een heuse revival van het grote moment een halve eeuw geleden, met hoed en sluier, met Limburgs Volkslied en Ave Verum, met een heuse pastoor en met nadien in Delft het stadhuis en het carillon, maar zonder de Pastoor van Arskerk.
-Een kunstwerk 'Versmelting' in een materiaal dat we niet konden thuis brengen, en dat ons dus aanmoedigde volgend jaar de kunstenares te gaan opzoeken,
-waar ze mogelijk lang nodig zal hebben alles uit te leggen, zodat we menen er beter aan te doen het hele weekend van 3-5 mei 2007 in Aarle-Rixtel te boeken.
-Huisvriend Gerard ook daar wel weer van de partij zou willen zijn.
-Mevrouw Geers voor ons nog altijd, en inmiddels meer en meer, de oude bleek,
-Hans zich een ware zoon van vader Ton toonde met uitvoerige verhalen door die van de gidsen heen,
-de bierfiets niet kwam opdagen, maar er mag toch wel iets fout gaan?
-zodat we dus verplicht zijn minstens 'een dagje Delft met bierfiets naar de van Arskerk' te organiseren. Met of zonder Hans, de voorwaarden voor zijn aanwezigheid kunnen nader worden uitgewerkt

Maandagochtend verzachtte de aanhoudende regen het thuiskeren enigszins,
maar onderweg bleven drie onbeantwoorde vragen knagen:
1. Wanneer begon de 80-jarige Oorlog precies? (John)
2. Wanneer werden de eerste geweren gebruikt? (Hub)
3. Wat is het verschil tussen een domkerk en een kathedraal? (John en Hub)

We houden ons aanbevolen voor de juiste antwoorden maar vrezen zelf aan de slag te moeten.

donderdag, november 16, 2006

Ma weer thuis

Hoe ze 't ritselt, ritselt ze 't, maar ze is weer thuis, want ze had dit weekend een belangrijke afspraak of iets van dien aard, waar we verder geen hoogte van kregen. In elk geval bleek iedereen voldoende onder de indruk om eraan mee te werken. Zodoende.
Nu is ritselen een schone kunst, waar best mee valt te leven, maar zonder die in alle finesses te moeten beoefenen lijkt het me ook best uit te houden.

Een lotgenoot.

zondag, november 12, 2006

Ma opgenomen.

Ma vannacht slecht geslapen: ademnood en pijn op de borst.
Via doktersdient naar ziekenhuis, waar ze is opgenomen.
Hart onregelmatig, maar lijkt na eerste serieuze onderzoekingen meer op embolie in de longen dan directe hartproblemen.
Morgen weten we waarschijnljk meer.
Is inmiddels weer goed aanspreekbaar, verzuim dus niet even te bellen.
Tel 046-4597529

vrijdag, november 10, 2006

Van de redactie

Onze correspondent(e) heeft een lijvig verslag over ons verblijf in Gouvy opgesteld, waarvoor ze reeds een voorschot honorarium in ontvangst heeft mogen nemen. Speciaal om Uw kostbare tijd te sparen heeft de eindredactie daar een bondige samenvatting van gemaakt, althans van de eerste helft.
De reacties blijven echter uit, zowel op de vragen, die, ook weer voor Uw gemak, simpel zijn gehouden alsook op de inhoud zelf.
Zo begrijp ik dat Nikki en Mitchell verkeerd zijn geschreven, Bommel er niet in voorkomt (was die er dan?), -te?- weinig aandacht is beteed aan het corvee en nog enkele zaken. Maar, erger denk ik, is er nog helemaal niet gesproken over een bezoek aan een drielandenpunt, waar vooral John veel werk van heeft gemaakt. Hij mist dat kennelijk niet, terwijl wij er zo door zijn geobsedeerd dat we na Gouvy spoorslags ons eigen drielandenpunt hebben bezocht (waar John?) en er een ambiance hebben ontdekt waar je de gebakken lever van je leven kunt consumeren.
Om die reden, ja, vooral die laatste, overwegen we de rest van het verslag nog even under cover te houden.
Mocht iemand zich geroepen voelen het werk zelf ter hand te nemen, Hub misschien?, dan is hij van harte welkom.

De eindredactie.

PS. Misschien wil Hub een verkorte versie van zijn lang -en opwindend- verhaal over 'De Piraten' aan deze site toevertrouwen?

vrijdag, november 03, 2006

Aardrijkskundig Woordenboek

Op de boeken-, kunst- en notariele club werd aangeboden:
V.d. Aa, Aardrijkskundig Woordenboek van Nederland uit 1850 (14 delen + supplementen)
Ben je zelf geinteresseerd of zou je iemand weten dan gaarne bericht.