Een vraag die nog onbeantwoord is: wanneer begon de 80-jarige Oorlog? Met als kritische ondertoon van vraagsteller John dat hij 1568 in elk geval niet het juiste jaartal vindt.
Algemeen wordt in de Nederlandse Geschiedenisboeken het begin van de 80-jarige Oorlog gemarkeerd met de eerste inval van Willem van Oranje in de Zuidelijke Nederlanden, en wel met de slag bij Heiligerlee op 23 mei 1568 waar Adolf, Willems broer, sneuvelde. Met als kanttekening dat in de "Algemene Geschiedenis der Nederlanden" (15 delen) wordt vermeld dat Adolf in die slag op 3 mei sneuvelde. Het betreft hier slechts de werken uit onze bibliotheek in de serre, en aangezien er ten huize nog meerdere bronnen zijn (Afdeling Geschiedenis, tweede etage), kan nader onderzoek volgen. Indien gewenst natuurlijk.
Merkwaardig is overigens dat we in de cursus geschiedenis van Limburg leerden dat de eerste inval niet in Heiligerlee, maar in Daelhem heeft plaats gevonden en wel op 25 april 1568, dus 4 weken eerder!
Geschiedvervalsing? Niet direct. Het betekent slechts dat de geschiedenis van Nederland zoals algemeen gedoceerd, eigenlijk de geschiedenis van Holland is. Dat blijkt ook uit de onlangs opgestelde Canon.
Want Daelhem behoorde in 1568 wel tot de Zuidelijke Nederlanden, als onderdeel van het toenmalig Hertogdom Limburg, maar is bij de afscheiding van Belgiƫ net uit de Nederlandse boot gevallen en hoort dus met al onze historische trots kennelijk niet meer tot ons culturele erfgoed.
Een interessante noot is verder dat die Oorlog, die dus op 25 april begon(!), in elk geval is bespoedigd doordat de toenmalige koning van Spanje, Philips de Tweede, hier geen algemeen pardon voor andersdenkenden en oproerkraaaiers (denk aan de Beeldenstorm in 1566) wilde afkondigen, maar in 1567 Alva stuurde om streng orde op zaken te stellen.
Er is dus weinig nieuws onder de zon. Vandaar dat kennis van de geschiedenis zo belangrijk kan zijn om tot wijze oordelen te komen. Maar dat is natuurlijk geen nieuws. Of wel Rita?
zaterdag, november 25, 2006
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten