zaterdag, november 25, 2006

Geweren

Nee, wanneer de eerste geweren werden gebruikt konden John en Pa op hun educatieve tocht naar 's Gravenzande en Monster niet vertellen. Hub leed er niet echt onder en is inmiddels deze pijnlijke vraag waarschijnlijk alweer vergeten.
Voor alle zekerheid toch maar het volgende.
De eerste geweren dateren uit de 14e eeuw en werden bussen genoemd, denk aan de haakbussen. Die hadden een haak aan de onderzijde die diende om, als de bus op een vestingmuur was gelegd, de terugstoot op te vangen. In de loop der tijden zijn de geweren op verschillende manieren verbeterd (grotere vuurkracht én lichter gewicht).
In de 16e eeuw kwam het musketgeweer met grotere vuurkracht, denk aan de musketiers.
Zo'n musket woog nog 8,5-9,5 kg!
In modernere tijden komen dan de Garand, Lee Enfield (zelf nog gebruikt in dienst) en de karabijn, een repeteregeweer (ook nog gebruikt). Bij een repeteergeweer hoef je na ieder schot niet opnieuw te laden. Het basiswapen van de Sovjettroepen was toen het Simonov-geweer, een semi-automatische karabijn, met permanent terugvouwbare bajonet, die nog maar 3,8 kg weegt.
In modernere geweren wordt meer en meer lichtmetaal en kunststof gebruikt waardoor het gewicht al is terug gebracht tot 3,5kg.
Misschien kan Hub zelf de laatste stand opzoeken om uit te vinden wat onze jongens in Uruzgan te sjouwen hebben. En misschien, gok ik, hebben die als basiswapens Uzi's en lichte mitrailleurs. Want ook hier staan de ontwikkkelingen niet stil, al wil een grote partij als de S.P. daar helemaal niet aan meedoen.

Geen opmerkingen: