donderdag, januari 03, 2008

de top 12 krantenberichten dan maar =)

Hoewel het de bedoeling was dat dit een top 1 zou worden, is het toch een top 12 geworden van alle krantenberichten van het afgelopen jaar aangezien er 3 dikke mappen vol waren. Je ziet het, er is genoeg te lezen. Op naar de krantenbibliotheek van oop dus! =D

1. map 3, VI diversen: 'wat is het nut van muggen en teken?'
Natuurlijk het beste stukje, omdat we ons tijdens een wandeling in Amsterdam (jaja, dan ga je je dingen afvragen =P) afvroegen wat muggen en teken nou voor nut hadden voor ons. Geen nut dus. Maar als je het anders bekijkt, hebben muggen in 2 opzichten heel veel nut voor de natuur! 1 daarvan is eigenlijk wel logisch, voor de 2e moet je wat verder gaan. Het blijkt dat als er geen muggen en teken waren, de natuur heel wat zwakker zou zijn. Benieuwd?


2. map 1, III gedrag: 'chimpansees gebruiken speren om te jagen' en 'orang-oetans spelen ook een soort "hints"'.
Dit vond ik interessante stukjes, omdat ik het niet verwachtte. Ik wist wel dat apen veel inzicht hadden en slim waren, maar dat ze nog veel meer overeenkomsten met de mens hadden vind ik bijzonder. Misschien krijgen we over een paar miljoen jaar een tweede (slimmere?) mensoort?
Het is dus echt waar, ze hebben chimpansees ontdekt die stokken afbraken, alle zijtakkingen eraf haalden en de punt scherp beten om dieren neer te steken. Zijn wij ook niet zo begonnen? En de orang-oetans kunnen gebaren met de mensen om te laten weten wat ze willen, deden wij dat ook niet héél lang geleden?

3. map 3, VI diversen: 'word je minder nat in de regena als je hard fietst?'
Dit stukje vond ik gewoon leuk om te lezen, omdat ik bijna elke ochtend door de regen moet. Het blijkt dat je 2 delen hebt waar je nat wordt op de fiets: je hoofd&schouders(de bovenkant) en de rest van je lichaam. Dat laatste wordt niet natter door sneller fietsen, omdat die dezelfde afstand af moet leggen en dus dezelfde hoeveelheid water op zich krijgt. Maar instinctief ga je toch sneller rijden als het regent? Zou het dan wel wat uitmaken voor de bovenkant van je lichaam? Lees het snel!

4. map 3, V opinie : 'zeg nee tegen nee'
Een kort maar krachtig stukje met maar een paar regels als advertentie van Shell. Heel leuk gedaan, eigenlijk mooi om aan je muur te hangen!

ZEG NEE TEGEN NEE

Wordt het geen tijd dat we afrekenen met negativisme?
Inderdaad!
Kijk eens om je heen. De wereld zit vol dingen die
volgens de nee-zeggers nooit hadden kunnen gebeuren.
"Onmogelijk"
"Onpraktisch"
"Nee"
En toch "ja."
Ja, er zijn nieuwe continenten ontdekt.
Ja, de mens heeft golf gespeeld op de maan
Ja, stro wordt omgezet in biobrandstof voor auto's.
Ja, ja, ja.
Wat is er nodig om van een nee een ja te maken?
Nieuwsgierigheid. Een open blik. De bereidheid om
risico's te nemen. Om, als het probleem nauwelijks
oplosbaar lijkt, als de uitdaging het grootst is
en iedereen het hoofd schudt, toch te zeggen:
"ja, kom maar op ! "


Hij is alleen in het Engels als plaatje te vinden en de tekst staat nergens op internet, laat staan in het Nederlands. Als je hem dus wilt zien als Nederlandse versie, kom dan snel kijken! ;)

5. map 1, III gedrag : 'waarom lacht de één zonder geluid en de ander heel hard?'
In de inleiding van dit stuk beschrijven ze de soorten lachen: de vriendelijke glimlach, de schaterlach, de gemene lach, de slappe lach enzovoorts. Het blijkt dat je lach wordt bepaald door 2 dingen: de locatie ( in welke mate je je daar thuisvoelt)en je persoonlijkheid. Ik vond het leuk dat je aan iemands lach zou moeten kunnen zien hoe iemand zich thuis voelt of hoe zijn of haar persoonlijkheid is. Een aanrader als je je daar ook intereseert, ookal is het geen uitgebreid stuk.

6. map 1, III gedrag: 'de chipszak, de lijn en de zelfbeheersing'
Misschien een leuk steuk voor de studie van mam? De vrouw die dit vertelt is net afgestudeerd met dit onderzoek naar diëten. Het blijkt beter te zijn om een grote zak chips te kopen in plaats van kleine zakjes of om alle gezonde dingen van de kaart van Mac Donalds-kaart te schrappen. Een frisse blik op de diëten. Ook ziet ze dat het beter is om een 'schijt aan Sonja- dag ' te hebben en dat het misschien wel beter is om in je eentje te diëten in plaats van met zijn tweetjes.

7. map 3, V opinie: 'goedkoop op vakantie? ruil gewoon van huis'
Hier legt een vrouw (ik weet niet meer hoe ze heet =S) uit dat ze van huis ruilt om op vakantie te gaan. Het is alleen tegenstrijdig, omdat ze eerst zegt dat het goed is voor de natuur omdat er dan minder gebied wordt gebruikt voor bungalowparken etc( waar ik ook aan twijfel, want wordt dat dan niet gebruikt voor gewone woonwijken?), maar dan begint ze dat er dan meer mensen met het vliegtuig zullen reizen...
Het gaat om meer dan het milieu, het gaat om uitwisseling van cultuur. Je leert andere mensen kennen (door onder andere hun huis), waar je normaal nooit naartoe zou gaan. Ik zou het doodeng vinden om iemand anders in mijn huis achter te laten, maar ook daar heeft ze het over: 'Nederlanders moeten niet zo moeilijk meer doen om een vreemde in hun bed te laten liggen'.

8. map 2, cultuur en geschiedenis: 'slavenhandel; schepen voor de overtocht tussen Afrika en Amerika'.
Ik heb dit stuk uitgekozen, omdat je weer ziet hoe slecht die slaven het hadden. Dit stuk is voor de niet-zo-graag-lezers, want het zijn alleen afbeeldingen met wat beschrijvingen. Zo kan je zien hoe de slaven onmogelijk konden bewegen omdat ze overal vast waren gebonden met kettingen en hoe ze op elkaar werden gepropt. Als je dan toch wat meer wilt lezen, zijn er rond dit stuk nog andere stukjes over slavernij.

9. map 1, III gedrag: 'ook hulp voor de slanke lori'
Hier staat dat meer dan 250 dieren bedreigd worden, maar dat natuurorganisaties alleen de dieren bespreken die mensen meer aanspreken: tijgers bijvoorbeeld. Aan de ene kant vind ik dat goed, want als er dieren worden besproken die minder mensen aanspreken, geven minder mensen geld. Aan de andere kant zie je dat er meer dieren zijn die ook beschermd moeten worden, zoals de slanke lori. Dit stukje is heel klein, maar moet alleen al in de top 12 omdat er ook aandacht moet zijn voor andere dieren én: het plaatje is zo lief! De slanke lori is als jong nog niet eens zo groot als een mensenduim.. =) Gelukkig wordt er voor deze dieren nu ook geld opgehaald!

10. map 1, III gedrag: 'zo lief is hij nou ook weer niet'
Kort maar krachtig: ontdek het gevaar van een lieveheersbeestje. Het laat je weer eens zien hoe gevaarlijk onschuldige lieve diertjes kunnen zijn.

11. map 2, IV cultuur en geschiedenis: 'versierde Maya-tanden'
Dit stukje moet je zien om de foto! Je ziet een oud gebit met gewoon gekleurde steentjes erin! Ik koos dit stukje niet alleen daarom, maar ook omdat ik het heel bijzonder vonden wat ze hadden ontdekt: de versiering was in die tijd al heel goed aangebracht, zonder iets te beschadigen in de tanden of mond!

12. map 1, II evolutie : 'biologen ontdekken honderden nieuwe sorten in ijzige diepzee'
Ik vind het goed dat ze steeds verder gaan met zoeken, want ze hebben hartstikke veel nieuwe soorten dieren gevonden. Het is maar een klein stukje, maar toch wilde ik het in mijn top 12 omdat er anders geen stukje in stond van deel 1 én 2 : kosmos en de evolutie =P...

Ik heb dus maar één stukje gekozen van de eerste 2 "hoofdstukken", kom snel naar opa's krantenbibliotheek en laat me weten of ik daar goed aan heb gedaan. Staan er niet hele interessante stukken in die je móét lezen? Of is er een stukje in de top 12 dat er helemaal niet bij hoort, wat een flut stkukje is? (natuurlijk onmogelijk, omdat het in opa's mappen is geplakt en dus een kijkje waard is.. )

Geen opmerkingen: