zondag, december 09, 2007

Ed in de krant (voorpagina zelfs!)


Duizenden bomen kappen voor vitaal bos



Blesser Niek Borsboom (rechts) en zijn assistent Ed Lammers: ‘We doen dit maar drie dagen per week. Doe je het langer, dan verlies je je concentratie en ga je fouten maken.’Vrijdag 23 november 2007
Exacte aantallen zijn moeilijk te voorspellen, maar het zullen toch al gauw enkele duizenden bomen zijn die volgend jaar in het westelijk deel van de Dennen worden gekapt. Rigoureus, zo lijkt het, maar Staatsbosbeheer gaat secuur te werk. Doel van de dunning is een ‘vitaal’ bos overhouden, dat beter bestand is tegen de zeewind.

‘Eigenlijk is de vraag niet welke bomen moeten worden gekapt, maar welke blijven staan’, vertelt boswachter Erik van der Spek. ‘De bomen die blijven staan, hebben ruimte nodig’, bevestigt Niek Borsboom. ‘Daar omheen bekijk je welke weg kunnen.’ De bosbouwkundige, die een eenmansbedrijfje runt, is door Staatsbosbeheer ingehuurd als blesser. Hij bepaalt hoe er moet worden gedund. Gedurende een week of vijf loopt hij zigzaggend, als het moet dwars door dicht struikgewas, door de hele westelijke bosrand. Die heeft een grootte van zo’n honderd hectare, twintig procent van het totale bos. De bomen die weg moeten, markeert hij met drie gele strepen uit een spuitbus.
Meer hierover in de Texelse Courant van vrijdag 23 november.

Foto staat er ook bij maar die krijg ik niet er uit gelicht...

Link naar de Texelse courant (voorpagina):

http://www.texelsecourant.nl/texelsecourant/nl/voorpagina/fotoartikel/3,0,39506/?p=1
http://www.texelsecourant.nl/texelsecourant/nl/voorpagina/fotoartikel/3,0,39506/?p=1

Geen opmerkingen: